A dinoszauruszoktól a napelem pályázatokig

Engem mindig is elbűvöltek a dinoszauruszok, amióta az eszemet tudom, nagy rajongójuk vagyok. Bár ezzel szerintem a legtöbb kisgyerek így van, de nálam ez megmaradt felnőtt koromra is. Mindig is a harmadik emeleten laktunk, és emlékszem, hogy milliószor elképzeltem, hogy melyik dinó tudna belesni az ablakunkon, vagy, hogy én mennyit látnék például a Brachiosaurusból, vagy a Brontosaurusból, amiről ugyebár azóta kiderült, hogy soha nem is létezett. Legnagyobb bánatomra egyébként, mert ez a fajta dínó volt a kedvencem gyerekkoromban. Ennek megfelelően nagyon szerettem a Dínó című animációs rajzfilmet, az Őslények országát is, aztán szintet léptem a Jurassic Parkkal.

A mai napig is hatalmas érdeklődéssel olvasom az ezzel kapcsolatos híreket, ha valahol a világon feltűnik egy-egy fosszília, akkor nagyon lelkes tudok lenni. Elképesztő teremtmények voltak a dinoszauruszok, és én nagyon támogatnám, ha lenne lehetőség visszahozni őket – legalábbis egy jó párat – az életbe. Remélem, hogy akkora fejlődés fog történni a tudományban, hogy ez megtörténjen.

Mert hát, minden olyan gyorsan fejlődik, korábban például biztos nem gondolták volna azt sem, hogy a napenergiából majd egyszer képesek leszünk áramot csinálni. A napelemek technológiája is folyamatosan fejlődik, mind a mai napig és egyre népszerűbbek is.

Anita nevezetű barátnőm Érden lakik, és ő is nemrég döntött úgy, hogy bizony beruház egy napelemes rendszerre, mert ez egyébként egy nagyon jó spórolási lehetőség, és nem utolsó sorban környezetbarát is. Hamar rá is talált a Pentele Solar Kft. nevű cégre, akik már évek óta napelemekkel foglalkoznak, és bőven van a felszerelésükben is tapasztalatuk.

Mesélte, hogy van is egy olyan napelem pályázat, amit ő is igénybe tud venni, hiszen magánszemélyeknek szól, így nem kell majd egyszerre olyan sok pénzt kiadnia érte – mert hát az tudnivaló, hogy költséges befektetés, habár csak egyszeri.

De valójában, amit talált az nem is igazán pályázat, hanem egy nagyon kedvezményes hitel lehetőség, ami azért is jobb, mint egy pályázat, mert bárkinek van esélye arra, hogy megkapja. Természetesen feltételei vannak: például a futamidő maximum 20 év lehet, és minimum 10% önerőre mindenképpen szükség van a hitel felvételéhez, de a legtöbb hitelnél ez amúgy is alapelvárás.

Ami mellett viszont nem lehet elmenni, az az, hogy – ahogyan már említettem is – ez egy nagyon kedvező lehetőség, hiszen egy 0%-os hitelről van szó, ami mind a kamatra, mind pedig a THM-re egyaránt vonatkozik. Ez pedig ugye azt jelenti, hogy pontosan annyi pénzt kell visszafizetni, amennyit felvettünk.

Számomra ez azt mutatja, hogy vannak erőfeszítések annak érdekében, hogy minél szélesebb körben elterjedjen ez a technológia, és azt is jelzi szerintem, hogy van is igény a napelemekre.

Napelem pályázat van egyébként vállalkozások számára is, nem csak magánszemélyeknek vannak kedvezmények. Ez már egy fokkal összetettebb és több feltétel is van, hiszen általában nagyobb anyagi ráfordítást is igényel már alapból is, egy vállalkozás.

Szóval ez a lehetőség végül is egy kombinált „hiteltermék”, mert két részből áll: az egyik része egy kedvezményes hitel, aminek van természetesen egy maximális összeghatára, a másik része pedig egy támogatás, aminek szintén van egy mértéke, viszont, ennek a résznek a legfontosabb tulajdonsága, hogy vissza nem térítendő. Ez a támogatás a közép-magyarországi régióra vonatkozik, de szerencsére van több napelem pályázat is, ami szélesebb körökre is kiterjed.

Anita már elkezdte kicsit jobban beleásni magát a témába, és már úgy érzi, hogy tud annyit, hogy felvegye a Pentele Solar Kft.-vel a kapcsolatot, ehhez pedig segítségére van a cég honlapja is.