Dinó park a város szélén

Van egy jó barátom, Gábor, aki arculattervezéssel és mindenféle grafikai tervezéssel foglalkozik, lehetne akár “mindenes-kreatívosnak” is titulálni. Külön megrendelésre egészen izgalmas dolgokba is beleugrottak már a kicsi cégével, mint például középkori filmhez teljes díszlet készítés, vagy 10 emeletnyi falfestmény pingálása. Így kérték fel őket a város széli dinó parkban való segédkezésre is. Néhány alapfigurát már szereztek a tulajok Ausztriából, plusz pár másik dinó tervei is készen voltak már, de egy mindent átfogó koncepcióra és persze a gyártáshoz szükséges anyagokra, tervekre és persze szakemberekre is szükség volt. Így jöttek a képbe Gáborék.

A kivitelezéshez nagyon jó környékbeli ismerőseik vannak, hegesztők, dekorosok és persze festők. Bár az egyik nap majdnem kárba ment, mikor kifogyott a co2 palack, de aztán sikerült hamar újat rendelni és folytathatták a munkát. Mert hogy hogyan is készültek ezek a dinók? Hát az alapvázat természetesen egy fém szerkezet jelentette, amit hegesztettek, ezért is volt olyan fontos a co2 palack… Erre került rá egy puha polimer habréteg, nem hungarocell, inkább valamilyen PUR hab-szerű dolog, amit könnyen lehetett formálni. Majd végül erre került rá a festék, a szemek, a száj, a vicsorgó fogak, az orr és miegymás. Szóval az egész történetben kulcsfontosságú volt, hogy az alapot mikor tudják meghegeszteni. Szerencsére a szakemberek gyakorlottak voltak már a témában és tudták honnan lehet néhány órán belül utánpótlást szerezni.

Elmesélték, hogy legutóbb Pesten egy kisebb építkezésen dolgoztak kinn és már csak pár órányi feladatuk volt hátra, amikor kifogyott az argon palack. Gyorsan felhívták a kapcsolatukat és 2 órán belül már ott is volt az utánpótlás, addig meg tartottak egy jó ebédszünetet. Jó ez a rendszer, nem kell benne cipekedni, mindent házhoz szállítanak, az üreset pedig elviszik és újratöltik. Kicsit olyan, mint anno a visszaváltós üvegeket (vagy még mindig létezik ilyen?). És nem csak argont és co2 palackot lehet tőlük rendelni, hanem oxigént, nitrogént, héliumot, acetilént, corgont és még a háztartásban használatos PB gázpalackot is. Szóval jól felírtam magamnak én is az elérhetőséget, mert otthon gázpalackról megy a kerti főzés.

Egyébként nagyon érdekes kérdés ez, hogy honnan lehet tudni, mikor fogy ki a palack. Hát nyilván észreveszed, hogy már nem jön belőle (hű ez díjat érdemelne), másrészt ennél egy sokkal egyszerűbb és prózaibb módja is van, amiből kiderül: a gázpalackra szerelt nyomáscsökkentő megmondja. Miért van erre szükség? Mert a palackban egyrészt sokkal nagyobb nyomás uralkodik, mint amire a felhasználáshoz szükségünk van, ezért ezt az értéket csökkenteni kell. Másrészt, a folyamatos gázelvételtől a palackban lévő nyomás folyamatosan csökken – ugyebár ha teljesen lecsökken, abból tudjuk, hogy üres – azonban a felhasználáshoz nekünk azonos nyomásértékre van szükségünk az elvételi oldalon. Függően attól, hogy milyen gázról van szó, többféle szerelvénnyel szokták rögzíteni a reduktorokat. A co2 palack például jobbmenetes, hollandianyás csatlakozót kíván, ahogy az oxigén palack is, ezzel ellentétben azonban például az acetilén palackhoz kengyeles csatlakozóra van szükség, a hidrogénhez pedig balmenetes, hollandianyás csatlakozóra, ahogy minden más égőgáz esetében is, biztonságtechnikai okokból.

Na szóval így készült el határidőre a dinó park, azóta egyébként érkezett megrendelés másik várostól is, úgyhogy a közeljövőben valószínűleg csinálhatnak még egyet. Nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz, azt hittem a Dinó és a Jurassic Park csak az én gyerekkoromban volt ennyire meghatározó. Úgy látszik, valami mégis örök…