A T-Rex és az elfelejtett energetikai tanúsítvány

Pár napja, az egyik barátnőmnél, egy kisebb házavató sütögetésen voltam. Betti és Norbi már 4 éve házasok és van egy gyerkőcük is Marci. Marci 6 éves és az az igazán belevaló kisfiú. Szereti a focit, az autókat, a robotokat és a dinókat.

Az a fajta ember vagyok, aki kifejezetten élvezi a gyerekek társaságát, szeret velük beszélgetni. Mókásnak tartom, hogy nagyon mélyenszántó beszélgetéseket lehet velük folytatni a kukásautókról, vagy akár arról, hogy a hangyák minkét bírják a saját súlyuk többszörösét. 

Vacsora közben Marcival is ilyen erős témákat fejtegettünk. Szóba került, hogy milyenek a Hosszúnyakú dínók és tulajdonképpen rá kellett döbbennem, hogy egy 6 éves kisfiú jóval többet tud róluk, mint én. De hát persze, hogy többet, hiszen neki van egy nagyon király dínós könyve.

Le is hozta el is kezdtük nézegetni, olvasgattuk. Marci szinte utasított, hogy minden fontos tényt mondjak el neki a T-Rex-ről és olyan kacifántos nevű fajokról, amiket tulajdonképpen alig tudtam kimondani. Kimentünk a ház elé és megsaccoltuk azt is, hogy nagyjából mekkora az akkora és mi lenne, ha szomszéd kertben nem a sárga falu emeletes házikó állna, hanem egy Triceratops. Marci azt mondta, hogy ha kívánhatna, egyet ő azt kívánná, hogy újra legyenek dínók és akkor ő tulajdonképpen dínó gondozó is lenne.

Majd, hogy kicsit én is részt tudjak venni a „felnőttek” beszélgetésében, Betti bekapcsolta Marcinak az Őslények országát és így végeszakadt a közös okfejtésnek, arról, hogy szerintem azért nem olyan jó ötlet, hogy újra legyenek dínók, mert ha egy Hosszúnyakú majdnem akkora, mint egy tízemeletes akkor nem biztos, hogy sokáig húznánk a délutáni sétát.

Bettiékkel, tulajdonképpen az új házról beszélgettünk, arról, hogy milyen építkezési feladatok várnak még rájuk, mi mennyibe fog még kerülni és milyen térkövet szeretnének még lerakni a kertben. Én még sose építkeztem, lakást sem adtam el, tehát az ilyen adás-vételi mizériákban sem vagyok igazán otthon.

Azt is mondták, hogy nem volt könnyű eladni a régi lakást, nem igazán volt már a toppon. A nyílászárók se voltak már a legújabbak, de felújítani se akarták már, mert azt a pénzt az új otthonukra szerették volna szánni. Végül amúgy sikerült, vevőt szerezni, ezért minél gyorsabban nyélbe is akarták volna ütni az üzletet.

Minden rendben volt, mindenben megtudtak egyezni, amikor az papírok aláírásának napján, rádöbbentek, hogy az a bizonyos energetikai tanúsítvány hiányzik. El tudom képzelni, hogy mekkora hajtépés és rohangálás robbant ki azonnal. Mert hát, honnan fognak keríteni egy valakit, aki egy nap alatt megvizsgálja a lakás lehűlő felületét, a nyílászárókat és azoknak a tájolását, a melegvízellátó rendszert és még sok egyéb más dolgot a lakásban, ami befolyásolja az energetikai besorolást.

Nagyon nagy szerencséjük volt, mert a kezdeti sokk után, szinte azonnal találtak egy céget, aki villámgyorsan, felár nélkül a helyszíni felmérést követően akár 6 órán belül elküldi SMS-ben az energetikai tanúsítványt, ami szükséges az adásvételi szerződés megírásához. Tehát értitek. 6 órán belül, SMS-ben. Én pedig még a fogorvoshoz is csak 2 hét után kapok időpontot.

De hogy miért is van erre szükség?

Valójában azért, hogy amikor megveszel egy ingatlant, akkor tisztában legyél azzal, hogy a megvásárolt ingatlan energiafelhasználása mennyire hatékony. Tehát, mint a műszaki cikkek esetében is látni lehet majd, hogy mennyire gazdaságos vagy pazarló az adott készülék.

Valahogy így nézett ki az a nap, amikor megtudtam, hogy ha eladni készülök egy lakást soha nem szabad megfeledkezni az energetikai tanúsítványról és hogy a leghosszabb dinoszaurusz az Argentinosaurus.