Ez már nem a dinók kora, váltsunk napelemre!

A dinóknak még minden bizonnyal nem volt olyan problémájuk, hogy melyik napelemet válasszák ki ahhoz, hogy a lehető legzöldebben éljenek és milyen más rendszerekkel fejlesszék az otthonukat ebből a célból. Ők csak vígan rohangáltak a világban, néha megették egymást, néha nem, néha rájöttek, hogy növényevők, néha nem. Bezzeg a mai világban…

A mi világunkban már igenis komoly terhet nyom az ember vállára az a gondolat, hogyha egy kicsit is környezettudatosan szeretne élni, akkor mik azok a fejlesztések, amik egyrészt megfizethetők egy egyszerű ember számára is, másrészt meg is térülnek és tényleg zöldebbé teszik a háztartást. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az egyik legnépszerűbb és így leggyakoribb ilyen eszköz manapság a napelem illetve a napelemes rendszerek.

Ez ugyebár egy olyan eszköz, amelynek segítségével közvetlenül a napsugárzás energiájából áramot tudunk nyerni méghozzá a napelemek segítségével. A rendszer lelke, az inverter, ezt az egyenáramot váltóárammá alakítja, ezzel pedig lehetővé teszi azt, hogy a kinyert energiát a háztartásban is hasznosítani tudjuk.

Ez mind nagyon szép és nagyon jó, de a ilyenkor szokott előjönni a következő és legtöbbször sorsdöntő kérdés: vajon a napelem ár még mindig az egekben jár? Ez is egy olyan sztereotípia, mint hogy egy BMW csak drága lehet. Teljesen alaptalan és rettentően szubjektív is. Azonban azt nagyon fontos tudni, hogy minden eset egyedi éppen ezért egy általános “napelem ár kalkulátor” nem igazán tudja megmondani, hogy a mi esetünkben mennyi lesz az annyi.

Az, hogy mennyit kell költeni egy ilyen rendszerre jócskán sok összetevős. Egyrészt, természetesen függ attól, hogy mekkora a háztartás éves energiafogyasztása, hiszen ennek alapján lehet megtervezni a rendszer szükséges méretét. Ez persze abban az esetben még több is lehet, hogyha a fejlesztéssel egybekötve a jobb megtérülés érdekében mindent átszerelnek villamos üzeműre, amit csak lehet. Gondolok itt most például tipikusan a fűtésre vagy a főzésre. Az a része még kalkulálható egy laikus számára is, hiszen ez az alapja annak, hogy milyen teljesítményű lesz a beépített rendszer.

Azonban az is jelentősen hozzájárulhat a napelem árához, hogyha nincs megfelelő szerkezet, amire azt rögzíteni lehet. Így például könnyen előfordulhat, hogy a tetőszerkezet nem megfelelő, vagy maga a tető burkolata nem teszi lehetővé, hogy napelem kerüljön rá. Ilyenkor két lehetőség van, vagy a tetőszerkezetet kell felújítani, vagy találni egy másik olyan pontot a telken, ahol egy állványzatra helyezve ugyanolyan hatásfokkal működhet a napelem. Hasonló jellegű és mértékű problémát jelenthet az is, hogyha a villamos hálózat nem bírja az adott terhelést. Ekkor bizony ki kell vésni mindent és újrahúzni, ez sem kis munka – és persze nem kis pénz.

Ezért összességében magát a napelem árat kalkulálni csak egy kiindulási alap, minden más a helyi adottságoktól függ, éppen ezért felesleges spekulálni, bízzuk rá egy profira, aki felméri és megbecsüli nekünk, hogy milyen változtatásokra volna szükség és mi mennyibe kerülne.