Biztonságosan eljutottunk a dinoszaurusz kiállításra

A kisfiam dinoszauruszok iránti rajongása elképesztő, rengeteg latin nevet tud fejből, gyűjti a műanyag dino figurákat és az oviban a többi kissrácnak előadásokat tart egy-egy dino életmódjáról. Még az óvónénik javasolták, hogy mindenképpen vigyük el a fiamat az újonnan megnyílt dinoszaurusz kiállításra, hatalmas élmény lenne neki. Kicsit bűntudatom volt, mert a kezdeti lelkesedésem hamar alábbhagyott és mindig csak ígérgettem a fiamnak, hogy jó persze, elmegyünk majd, megnézzük a dinoszauruszokat, de mindig csak toltam a programot, sosem került rá sor. Mivel néhány héten belül bezár a kiállítás, nem tudtam tovább halogatni a meglátogatását, úgyhogy megbeszéltük a fiammal, hogy elmegyünk szombaton délelőtt.

Szombat reggel mínusz fokokra keltünk, farkasordító hideg volt odakint. Az utak le voltak fagyva, minden jeges volt. Már a kocsifeljárón kiállni is komoly kihívást okozott, de amikor megláttam a meredek utcánkat, hogy mennyire jeges az egész, majdnem visszafordultam, hogy nem megyünk sehova. Viszonylag kicsi utcában lakunk, úgyhogy a hókotró és a sószóró gép ritkán szokott eljutni hozzánk. Végül nem fordultunk vissza, hanem óvatosan elindultunk és balesetmentesen leértünk az utca aljára, köszönhetően a vadi új téli gumiknak. Pont a szezon előtt vettem őket az interneten, nagyon jó vétel volt, mert áron alul sikerült hozzájutnom egy jó minőségű szetthez. Ha téli gumi akció van, nem szabad teketóriázni, le kell csapni a kedvező árakra. Így is tettem, úgyhogy a téli szezont már tökéletes állapotú téli gumikkal vártuk.

Én valamivel gyakrabban cserélem a gumikat az autón, mint az emberek többsége, mert nagyon nem bírom a kopott gumikat. Apukám autószerelőként dolgozott és mindig azt nevelte belém, hogy a gumi olyan az autónak, mint a cipő az embernek; mindig az időjáráshoz és az évszakhoz kell igazítani és ha már nem kényelmes, elkopott vagy valami hiba keletkezett rajta, bizony újat kell venni. Lehet a megúszásra játszani és olyan kopott gumikkal furikázni, amiket már jó néhány szezonnal ezelőtt le kellett volna cserélni, de nem érdemes, hiszen a saját életünkkel játszunk, és természetesen az autóban velünk utazók életével. Egy kopott gumi sokkal jobban csúszik az úton, hiszen a barázdák kopottsága miatt alig tapad az aszfalthoz, plusz sokkal hosszabb lesz az autó fékútja. Ez nyáron talán nem annyira szembeötlő, de télen, a fagyban, hóban, hidegben nagyon fontos, hogy megfelelő tapadása legyen az autónak. Az pedig, hogy az évszaknak megfelelő gumi legyen az autón, nekem alap. Vannak négy évszakos gumik, de bevallom őszintén, én nem bízom bennük. Tudom, hogy nagyon jó megoldást jelenthetnek annak, aki nem jár sokat autóval vagy nem szeretné állandóan a gumishoz hordani a járgányát, de szerintem annyira különböznek a természeti feltételek és hőmérsékletek télen és nyáron, hogy nem lehet olyan gumit kifejleszteni, ami negyven fokban, a forró aszfalton és mínusz tíz fokban, a jeges úton is megállja a helyét. A nyári gumi lágyabb, ellenállóbb a meleggel szemben, nem olvad hozzá az aszfalthoz, ha egész nap süti a nap az autót. A téli gumi ezzel szemben vastagabb, keményebb, és arra lett kitalálva, hogy extrém hideg és csúszós úton is biztonságos tapadást biztosítson. Ezek után talán nem kell részleteznem, hogy mekkora felelőtlenség elhanyagolni a gumik cseréjét tavasszal és ősszel. Mindig hallom a rádióban, látom az interneten, hogy szakemberek is felhívják erre az emberek figyelmét; ennek ellenére minden egyes évben rengeteg balesetet okoz az emberek nemtörődömsége.

Miután szerencsésen odaértünk a dinoszaurusz kiállításra, a fiam hatalmasra nyílt szemekkel vetette bele magát a kiállításba, csak nézte az életnagyságú dinokat, a róluk vetített filmet, az interaktív játékokat és egyszerűen nem tudott betelni a kiállítással. Az egyik teremben ki lehetett tölteni egy kvízt a dinokról és mivel minden választ tudott a fiam, kapott egy plüss T-rex figurát. Leírhatatlan volt az öröme. Hazafelé már nem volt gond, mert a délelőtti napsütés megolvasztotta a jeget és így már nem volt akkora kihívás feljutni a meredek utcán.