Dinoszauruszok és napenergia?

Amióta van egy kisfiam, megtanultam másfajta dolgokat is értékelni, mint mikor még csak két lányom volt. Nagyon furcsa volt megtapasztalni azt az állatok iránti rajongást, amit szerintem csak a fiús anyukák tudnak megélni. Lányoknál ez annyira nem jellemző. Így volt a fiam a dinoszauruszokkal, egyszerűen imádta őket. Eldöntöttem, hogy a férjemmel együtt készítek neki egy igazi dinós terepasztalt a 6. születésnapjára.

A mű tökéletes lett, azonban a kivilágítása nagyon költséges volt. Ez indított el minket azon az úton, hogy napelemeket szereljünk fel a házunkra. Megpályáztunk egy támogatást, amit szerencsére sikerült megnyernünk. Feltettek nekünk néhány kérdést, mint például azt, hogy mit szeretnénk, milyen legyen a napelemek teljesítménye, mennyi energiát szoktunk felhasználni, stb. Ez azért fontos, mert az inverter nevű eszköz fogja átalakítani a napelemek által megtermelt áramot olyan árammá, amelyet a háztartások fel tudnak majd használni.

Úgy döntöttünk, hogy inkább beszerzünk egy drágább invertert, mert már korábban párszor pórul jártunk az olcsóbb eszközökkel. Gyorsabban elromlottak, mint a minőségi társaik, és összességében cseppet sem jött ki jobban, mintha rögtön a drágábbat vettük volna meg. Valamint nagyobb teljesítményűt is választottunk, hátha a jövőben egyszer szükségünk lesz rá, és akkor nem kell majd újat vásárolnunk.

Senki se gondolta volna, hogy egyszer a fiunk miatt fogunk belevágni az energiaellátásunk korszerűsítésébe. Mindenesetre egyáltalán nem bántuk meg, hisz jó befektetés volt hosszútávon!