Ablakot nyitottunk a fejlődésre

A gyerekeknek valamiért különleges képessége, hogy irdatlan sok dinoszaurusz nevét tudják kívülről. Nem tudom, hogy mi ennek az oka vagy a haszna, de ez így van. Amikor mi voltunk kicsik a bátyámmal, őt is teljesen beszippantotta a dinok világa és most a kisfiaimnál is ugyan ezt látom. Meg vannak őrülve a dinokért, legyenek azok műanyagból, plüssből, ágyneműn vagy éppen játszóházban. Régóta készültünk elmenni a dinos interaktív játszóparkba, ahol életnagyságban kiállított dinokat láthatnak a gyerekek és számtalan érdekes programon vehetnek részt. Családi programnak terveztük, de úgy alakult, hogy a férjem nem tudott eljönni velünk.

Tervben volt egy nyílászárócsere a házon, de most lehetőségünk adódott a terveket valósággá váltani. Ezért maradt otthon a férjem, hogy zökkenőmentesen lemenjen az ablakcsere, amíg mi a dinokat tanulmányozzuk a gyerekekkel. Idáig hagyományos, fa nyílászárók voltak a házon, de a férjem úgy döntött, hogy ideje őket lecserélni korszerűbb, modern műanyag ablakokra. Hogy miért? Elsősorban a kiváló hő- és hangszigetelés miatt, ugyanis a műanyag ablakok többrétegű, légkamrás kialakításuknak köszönhetően jobban szigetelnek, mint bármilyen fa ablak. A műanyag ablak utólagos hangszigetelése nem kérdés, hiszen eleve remekül hangszigetelnek a műanyag ablakok. Ez nem csak kényelmi szempontból örvendetes, hiszen kevesebbet kell fizetni a távhőszolgáltatónak, ha nem szökik ki a meleg télen a lakásból. Hanem a környezetet is védjük vele, mert tudatosan használunk pont annyi energiát, amennyire feltétlenül szükségünk van. Sem a pénzünk, sem pedig az energia nem megy pocsékba.

A korszerű műanyag ablakok mellett szólt az is, hogy rendkívüli módon időtállók, tartósak. A fa nyílászárók is ellenállnak valamennyire a napsugárzásnak és az UV-nak, de az tagadhatatlan tény, hogy rendszeresen energiát és időt kell fordítani az újra lakkozásukra. Ezt nem kell megtenni a műanyag ablakok esetében, hiszen ezek évtizedek után kezdik megadni magukat az idő vasfogának és a természet viszontagságainak. Kérdés lehet azonban, hogy a ház megszokott külseje mekkora mértékben fog megváltozni az ablakcsere következményeként. Elsőre talán banális ez a felvetés, de nekem komoly aggályaim voltak, hogy az eredetileg fa nyílászárókkal épült ház jól fog mutatni fehér műanyag ablakokkal is.

Feleslegesnek bizonyultak az aggodalmaim, hiszen az új ablakok egy rendkívül friss, modern megjelenést adtak a háznak, mint arról a saját szememmel győződhettem meg, amint hazaértünk a dinos interaktív játszóházból. Egyáltalán nem lett szokatlan vagy otromba a végeredmény és a függönyöket sem kellett lecserélni, ugyanis a fehér szín minden másik színnel harmonizál. Ez külön öröm volt nekem, nagyon szeretem a mostani függönyeinket. Jellemző egyébként, hogy kit mi foglalkoztatott az ablakcsere kapcsán. A férjem amiatt aggódott, hogy milyen ablakokat vegyünk, melyik gyártótól és milyen szellőzésű ablakokat, hogy mennyi időt vesz majd igénybe az ablakcsere és hova tesszük a régi, fa ablakokat. Ezzel szemben nekem a legnagyobb problémám a ház kinézete és a függönyök voltak.

Tényleg hamar lehetett érezni az új ablakok jótékony hatását. Még az egyik fiú is megjegyezte, hogy csendesebb az ablak, nem hallatszik be annyira a szomszéd kutya ugatása. És igaza volt, bár nekem ez így nem is tűnt fel magamtól, de tényleg nem ébredtem fel kora reggel, amikor a kutya csaholva üdvözölte az utcában lakó többi kutyát. Plusz nem volt huzatos egyik szoba sem, de nem is penészedtek a falak a magas páratartalomtól, köszönhetően az ablakokba gyárilag beépített szellőzőnek.